Sedmák vyhrál Čokoládovou vařečku

SŠSSAkce školy

V rámci kampaně města „Školní jídelny zdravě a chutně“, pořádala Střední škola společného stravování a statutární město Ostrava
13. února 2018
20. ročník soutěže „O čokoládovou vařečku“.

 Akce je realizována s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih.

Soutěž je určena žákyním a žákům základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a hodlají se tomuto oboru v budoucnu věnovat buď profesionálně, nebo jako zajímavému a užitečnému koníčku.

V prostorách Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce proběhl 13. února již 20. ročník soutěže O čokoládovou vařečku. Je to jediná soutěž podobného formátu v kraji, která se koná v rámci kampaně města „Školní jídelny zdravě a chutně“. Je určena žákům a žákyním základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a hodlají se tomuto oboru v budoucnu věnovat profesionálně nebo jako zajímavému a užitečném koníčku. Patronkou se stala zpěvačka Markéta Konvičková, která se představila v průběhu soutěže.

Žáci 7. – 9. tříd ostravských základních škol, zvláště z obvodu Ostrava-Jih, připravovali čtyři porce teplého pokrmu s přílohou. Všichni soutěžící měli k dispozici ryby a další suroviny pro přípravu bezmasého pokrmu. Každý dostal „k ruce“ jednoho asistenta, žáka 3. ročníku učebního oboru Kuchař, který pomáhal při úskalích a problémech.

 „Mám velkou radost, že vyhrál můj pokrm. Recept jsem vymyslel sám. Doma při nácviku ho ochutnávala pouze babička a pes, oba byli spokojeni,“ prozradil Michal Mařík, vítěz soutěže. Michal je žákem sedmé třídy a porotu přesvědčil svým lososem na ledovém salátě s opečenou bagetkou. Za vydařenou práci čekala vítěze sladká odměna v podobě dortu s čokoládovou vařečkou.

Druhé místo patří Alexi Rudinskému z osmé třídy a třetí příčku obsadil Adam Kotasek, žák deváté třídy. Oba hoši rovněž vsadili na lososa.

Předsedou poroty byl šéfkuchař světového formátu Roman Hadrbolec. Mezi porotci nechyběli zástupci žáků, pedagogů, krajské hygienické stanice či generálního sponzora. Hodnotili technologický postup, hygienu při práci, dodržení časového limitu. Nejdůležitější však byla chuť a estetika připravovaného pokrmu.

Jelikož garantem této soutěže byl náměstek primátora Odboru školství a sportu, byly i ocenění pro nejlepší amatérské kuchaře mimořádně lákavé. Každý soutěžící si kromě zážitků a vzpomínek na tento den odnesl účastnický list a dárkové tašky.