Vyhrála s receptem od prababičky

SŠSSAkce školy

V rámci kampaně města „Školní jídelny zdravě a chutně“, pořádala Střední škola společného stravování a statutární město Ostrava
12. února 2019
21. ročník soutěže „O čokoládovou vařečku“.

 Akce je realizována s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih.

Soutěž je určena žákyním a žákům základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a hodlají se tomuto oboru v budoucnu věnovat buď profesionálně, nebo jako zajímavému a užitečnému koníčku.

Startovní pole jedenadvacátého ročníku soutěže Čokoládové vařečka bylo doslova našlapané – přijelo patnáct základních škol.

34 žáků sedmých až devátých tříd se u sporáků pustilo do masových pokrmů, omáček i moučníků. Nebáli se tradičních receptů ani experimentů. Nejlépe se dařilo Zitě Zelinové, žákyni deváté třídy, která ohromila porotu receptem na kynuté buchty. „Od rána to nebyl dobrý den, nic jsem nestíhala. Vlastně jsem ani neměla soutěžit,“ přiznala vítězka. „Nakonec to vyšlo. Ale za svůj úspěch vděčím hlavně prababičce, od níž jsem získala na buchty recept,“ dodala Zita s tím, že její prababička vařívala ve Vídeňském hotelu Alcron.

V těsném závěsu za čerstvou držitelkou čokovařečky se umístily další dvě deváťačky s povedenými recepty na kotletu a krkovičku. Zvláštní cenu se odvezla Nela Barbušová za gastronomicky zajímavý recept na staročeské žebírko.

„Nezbývá než věřit, že alespoň některé z dnešních talentů uvidíme v budoucnu mezi soutěžícími či porotci slavné soutěže Masterchef,“ vyjádřila svůj optimismus ředitelka pořadatelské školy Ivana Matulová.