Zlato obhájili. Soupeře roznesli na kopytech

SŠSSAkce školy

Studenti Střední školy společného stravování Ostrava-Hrabůvka obhájili loňské zlato v prestižním kuchařském pětiboji MAKRO HoReCa. Pomohly jim k tomu ty správné kombinace bylinek, dýní či bezového sirupu.

Na soutěž se do Prahy každoročně sjíždí týmy nejšikovnějších kuchařů a číšníků z českých středních škol.  Žáci se i letos museli poprat s přípravou špičkových jídel, míchaných nápojů a kávy. Každý tým byl rovněž zodpovědný za perfektní obsluhu. Porota hodnotila jak jednotlivé soutěžící tak výkon celých družstev. Vše se odehrávalo za neustálého tikotu vteřinové ručičky.

Pravidla soutěže letos týmům určila, že musí při vaření použít pstruha, kuře, cibuli a brambory. „A nestačí pouze jedna porce jako ochutnávka pro porotu. Museli jsme vyrobit rovnou třicet porcí a to je pak teprve kuchařský koncert. Trénovali jsme, abychom byli sehraní,“ popsal Šimon Pálka, člen vítězného družstva z Krakovské.

Číšnická část týmu předvedla přípravu pěti nealkoholických míchaných nápojů. „Náš drink se jmenoval Infusion flower a dali jsme do něj třeba květ ibišku a bezový sirup,“ vysvětlil Petr Doležel.

Mezi jednotlivci se bojovalo v krájení cibule, brambor, vykošťování kuřete či filetování pstruha. Rozhodovala rychlost a přesnost. „Krájíte cibuli a máte nervy na dranc, protože časomíra stále běží. Kuře a rybu zbavujete kostí, ale ruce se vám třesou a vy víte, že porota sleduje každý váš pohyb. Je to fakt těžké,“ svěřil se Dalibor Solana, jeden z reprezentantů Krakovské.

Ve hře bylo hodně – čest školy a také lákavé odměny ve formě nákupních poukázek v obchodě Makro, který celou soutěž zaštiťoval.


Vítězné menu Střední školy společného stravování Ostrava-Hrabůvka:

Hlavní chody:

Grilovaný pstruh, rybí terina v cuketových plátcích podávaná s dýňovými bramboráčky, máslovou zeleninou a jemnou smetanovou omáčkou s bylinkami

Kuřecí galantina plněná houbovou fáší, smažené kuřecí kousky v bramborovém těstíčku se zapékanou zeleninou a medovo-hořčičnou omáčkou

Dezert:

Jablková růže v listovém těstě s vanilkovou omáčkou