Vítězné fanfáry v Nitře zněly pro Krakovskou

SŠSSAkce školy

Mezinárodní gastronomická soutěž oboru kuchař a číšník „Gastrofest Nitra 2018“.  

Ve dnech 20. – 23. 3. 2018 se v prostorách Hotelové akademie v Nitře konala mezinárodní gastronomická soutěž Gastrofest Nitra 2018 pro studenty hotelových škol ze Slovenska, Česka, Francie a Chorvatska. Cílem soutěže je motivace žáků k dalšímu vzdělávání, rozvoj jejich tvořivosti a zkvalitňování služeb v cestovním ruchu v rámci Evropy.

Každá zúčastněná škola sestavila dvojčlenné družstvo kuchařů a číšníků. Oba týmy z Krakovské letošní soutěž opět vynesla na stupeň vítězů. Naše družstva předvedla perfektní týmovou práci, vdechla velikonočním tradicím svěží vánek moderní doby a vytvořila kouzlo zdravého životního stylu.

Úkolem kuchařského týmu bylo v časovém limitu 180 minut připravit a prezentovat před zraky poroty 6 porcí slavnostního menu. V předkrmu nesměla chybět vejce a křen, krémová polévka s jarní zeleninou, jako hlavní chod se podávalo králičí maso s jarními bylinkami (medvědí česnek, kopřiva) a přílohou z brambor, do dezertu museli soutěžící zakomponovat vlašský ořech.
Družstvo číšníků mělo připravit ve stanoveném časovém limitu 3 hodin slavnostní tabuli pro 4 osoby a prezentovat soutěžní menu pro čtyři VIP hosty k příležitosti oslav velikonočních svátků. Součástí hodnocení jejich výkonu bylo sestavení v daném prostoru a obhájení slavnostní tabule, zda respektovali kuchařské menu, přiřazení vhodných nápojů k menu. Jídlo a nápoje byly podávané formou složité obsluhy s využitím odbornosti sommeliera.
Družstvo kuchařů reprezentovali David Klimscha, student prvního ročníku Managementu v gastronomii, Roman Richtr student prvního ročníku Hotelového a restauračního provozu. Soutěžní družstvo číšníků se předvedlo ve složení Petr Doležel a Martin Koczwara, studenti třetího ročníku Hotelového a restauračního provozu.