Ukázali, že pro děti vaří s láskou

SŠSSAkce školy

Na půdě Střední školy společného stravování Ostrava-Hrabůvka se 19. června 2018 uskutečnilo finále soutěže „Školní jídelna zdravě a chutně“.  Kuchaři a kuchařky z ostravských školních jídelen soupeřili o to, kdo lépe připraví chutný a zdravý oběd pro děti. „Letošní klání bylo velice napínavé, výkony opravdu vyrovnané. To se pak odrazilo i na výsledku.“ vysvětlil hlavní vedoucí soutěže Petr Přeček.

Květnového korespondenčního kola se zúčastnilo celkem dvanáct soutěžících. Všichni měli vypracovat receptury včetně technologického postupu, cenovou kalkulaci a zařadit menu na týdenní jídelní lístek ve školní jídelně. Porota pak vybrala celkem 4 finalisty.

Dnešním, finálovým, úkolem 4 nejlepších bylo v časovém limitu připravit 4 porce kompletního poledního menu o třech chodech se zaměřením na zdravé stravování. Celý oběd musel být nutričně vyvážený. Soutěžící měli pro přípravu stanoven časový limit 120 minut. Porota hodnotila celkový vzhled, úpravu menu, využití a zpracování surovin, uplatnění zásad správné výživy, organizaci práce, originalitu a samozřejmě chuť pokrmů. Na závěr se soutěžící zúčastnili rozpravy s kuchařským odborníkem školy Petrem Přečkem, který jim předal střípky svých znalostí o gastronomii. Společně probrali chyby, kterých se dopustili při přípravě poledního menu.

Pořadatelem soutěže je Střední škola společného stravování Ostrava-Hrabůvka ve spolupráci s Magistrátem města Ostravy.