Naše škola pořádala
23. ročník soutěže
„O čokoládovou vařečku“
na téma „Rostlina místo masa, zdraví, síla a krása.“
„Jsme jako jídlo, každý máme svou trvanlivost“
19. ledna 2023 od 8:30 do 14:30 hodin pro veřejnost
Soutěž je určena žákyním a žákům základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a hodlají se tomuto oboru v budoucnu věnovat buď profesionálně, nebo jako zajímavému a užitečnému koníčku.
Je to jediná soutěž podobného typu v kraji pro žáky základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a hodlají se tomuto oboru v budoucnu věnovat profesionálně nebo jen jako zajímavému koníčku. Žáci 7.–9. tříd z 10 ostravských základních škol, zvláště z obvodu Ostrava-Jih, měli za úkol v časovém limitu připravit 4 porce teplého pokrmu s přílohou. Všichni soutěžící měli k dispozici surovinový koš a „k ruce“ jednoho asistenta, žáka 3. ročníku učebního oboru Kuchař-číšník. Do čtyřčlenné poroty zasedl učitel odborných předmětů Mgr. Michal Adam, zástupce KHS Mgr. Michaela Remešová, vedoucí oddělení léčebné výživy a stravování v Městské nemocnici Ostrava, člen ŠR na SŠSS pan Petr Hikl a absolvent nástavbového maturitního studia, úspěšný reprezentant SŠSS v národních gastronomických soutěžích a zahraničních stáží v Irsku, Severní Koreji Anh Tuan Luong. Porota hodnotila nejen dodržování technologických postupů a časového limitu, hygienu při práci, ale především chuť, nápaditost a celkový vzhled připravovaného pokrmu.
Nadšení mladých kuchařů překvapilo nejen organizátory, ale i samotné porotce. Garantem kuchařské soutěže byl starosta ÚMOb Ostrava-Jih Bc. Martin Bednář a z jeho rukou si letošní vítěz Vilém Vymazal odnesl sladkou odměnu. „Na soutěž jsem se moc těšil, že si zavařím jako Masterchef. A že jsem první …. to je paráda,“ s úsměvem komentoval své 1. místo Vilém. Vítěz soutěže, Vilém Vymazal ze ZŠ I. Sekaniny, Ostrava-Poruba, připravil rizoto s lesními houbami. Druhá skončila Eliška Žabenská ZŠ F. Formana, Ostrava- Jih s rajčatovo-cizrnovým kari. Ze třetího místa se radovala Tereza Kuželová ze ZŠ Provaznická, Ostravy-Jih, která uvařila vločkové karbanátky s vídeňským salátem na smetanovém dipu. Všichni soutěžící si kromě vzrušujících zážitků odnesli upomínkové předměty a pamětní list. Doprovodnou akcí bylo tradiční smažení „Krakovských bramboráčků“.