Čokoládová vařečka

SŠSSAkce školy

maskot

Naše škola pořádala 19. ledna 2024

24. ročník soutěže
„O čokoládovou vařečku“

na téma „Salát zdravě a chutně“.

Soutěž je určena žákyním a žákům, kteří mají opravdový zájem o gastronomii
a hodlají se tomuto oboru v budoucnu věnovat buď profesionálně, nebo jako zajímavému a užitečnému koníčku

Salátový souboj

V prostorách Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce proběhl 19. ledna 2024 již 24. ročník soutěže O čokoládovou vařečku na téma „Salát zdravě a chutně“. Je to jediná soutěž podobného typu v kraji pro žáky základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a hodlají se tomuto oboru v budoucnu věnovat profesionálně nebo jen jako zajímavému koníčku. Žáci 7. – 9. tříd z 11 ostravských základních škol, zvláště z obvodu Ostrava-Jih, měli za úkol v časovém limitu připravit 4 porce teplého nebo studeného salátu. Všichni soutěžící měli k dispozici surovinový koš. Výběr a použití surovin záležel jen na fantazii soutěžícího.

Soutěž se skládala ze čtyř 25minutových částí. V teoretické části byli soutěžící seznámeni s technologickým zařízením a surovinami, které mohou při vaření použít. Popsali postup, ujasnili si časový harmonogram své přípravy, nakreslili umístění pokrmu na talíři. Poté následovala praktická část a vlastní vystoupení s kuchařem-asistentem, žákem 3. ročníku učebního oboru Kuchař-číšník, před publikem. Pokrm tepelně upravili, ozdobili a podali k degustaci odborné komisi. Nedílnou součástí byl i úklid a předání čistého pracoviště dalšímu soutěžícímu.

Do pětičlenné poroty zasedli Ondřej Bouchner, žák 4. ročníku a úspěšný reprezentant SŠSS v gastronomických soutěžích, učitel odborných předmětů Mgr. Michal Adam, zástupce KHS Mgr. Michaela Remešová, Bc. Marcela Zahradníková zástupce ČŠI, čestným hostem byl náš absolvent Petr Bláha, uznávaný člen kuchařských týmů v několika špičkových francouzských restauracích. Porota hodnotila nejen dodržování technologických postupů a časového limitu, hygienu při práci, ale především chuť, nápaditost a celkový vzhled připravovaného pokrmu.

Letošní vítězka Barbora Krabicová, žákyně 9. třídy ze ZŠ Březinova, Ostrava-Jih, připravila netradiční Caesar salát s vepřovou panenkou. Druhý skončil Andrej Kubynets ze ZŠ MUDr. E. Lukášové a Klegové, Ostrava-Hrabůvka se salátem Seleď pod šubou (Sleděm pod kožichem). Ze třetího místa se radovala Karolína Vávrová ze ZŠ Ivana Sekaniny, Ostrava-Poruba, která přichystala zeleninový salát s mangem, avokádem a krevetami teriyaki. Všichni soutěžící si kromě vzrušujících zážitků odnesli upomínkové dárky a pamětní list.