2021/2022

ERASMUS+ EXPERIENCE EUROPE II. 2020-1-CZ01-KA116-077189

Německo, Ratshotel und Ratsstuben, Haltern am See 22. – 26. 11. 2021 – 2 učitelky OV

Pracoviště: Ratshotel und Ratsstuben, Haltern am See

2019/2020

Název projektu: Erasmus+ Mobility projekt EXPERIENCE EUROPE
2019-1-CZ01-KA116-060816

NĚMECKO – Ratshotel und Ratsstuben, Haltern am See

22. 10. – 31. 10. 2019 – 1 učitel odborných předmětů a 1 učitel odborného výcviku
5. 11. – 14. 11. 2019 – 2 učitelky odborných předmětů

2008/2009


Název projektu: Leonardo da Vinci Mobility Project (35 žáků) „European Gastronomy on the Road“, CZ/08/LLP-LdV/IVT/134145
3-týdenní stáže žáků v Itálii, SRN, Francii a Španělsku (celkem 35 žáků + 10 učitelů + monitorovací návštěva 3 osoby)

V době od 15.3. do 5.4.2009 se zúčastnili žáci naší školy pracovní stáže v Bildungszentrum Saalfeld v SRN v rámci programu Leonardo da Vinci „Evropská gastronomie na cestách“. Této stáže se zúčastnilo 6 učňů ve věku 17-22 let, dva žáci 2.ročníku oboru Kuchař-číšník, jeden žák oboru Kuchař, jeden žák maturitního oboru Kuchař, jedna žákyně maturitního oboru Společné stravování (absolventka oboru Cukrář) a jedna žákyně maturitního oboru Služby cestovního ruchu. Žáci absolvovali stáž na pracovištích podle oboru v centru duryňského města Saalfeld.

Kuchaři se během této stáže učili připravovat německá jídla zejména duryňské kuchyně, neboť v této spolkové zemi se tato stáž konala. Připravovali také ryby, učili se různé formy krájení zeleniny, připravovali klasické i zeleninové přílohy a upravovali jídlo na talíře. Získali praktické zkušenosti z německých provozoven.

Cukrářka se naučila nové technologické postupy, a naučila se péct německé zákusky a dorty. Měla také možnost vyzkoušet si výrobu zmrzliny.

Studentka oboru cestovního ruchu se seznámila se systémem práce v německé cestovní kanceláři a získala nové zkušenosti, které by mohla použít i v cestovní kanceláři v ČR. Naučila se např. pracovat s rezervačním počítačovým programem, s katalogy,vyřizovala telefonické hovory, emaily, vypisovala faktury, naučila se sestavit seznam Letter Code a nabídky Last minute. Mohla porovnat systém práce v cestovní kanceláři v ČR a Německu.

Díky výletům mohli poznat okolí a památky. Navštívili mnoho zajímavých míst – historická města Jenu, Erfurt, Výmar a velice dobře poznali město Saalfeld, kde navštívili mimo jiné Saalfeldské vílí jeskyně.

2006/2007


Název projektu: Leonardo da Vinci Mobility Project (Itálie a  SRN) „Gastronomy without Limits II“, CZ/06/A/PL/134258
3-týdenní stáže žáků (11 žáků + 4 učitelé + monitorovací návštěva 2 osoby)

V době od 19.5. do 9.6.2007 se zúčastnili žáci naší školy stáže v Euro Schule Hoyerswerda v rámci programu Leonardo da Vinci Gastronomy without limits II. Této stáže se zúčastnilo 5 učňů ve věku 17-19 let, kteří navštěvují obor číšník a kuchař.

Žáci byli rozděleni do dvou skupin, podle oboru, který se učí. První a třetí týden měli praxi ve výukovém středisku Euro Schule, druhý týden pracovali v jednotlivých restauracích v Hoyerswerdě ( Hotel Zur Mühle, Café Pinguin, Gaststätte Anno 1900). Kuchaři mohli vyzkoušet nové recepty, zejména německá regionální jídla (Saská bramborová polévka, Bavorské zelí), zákusky (tvarohové špičky, Bavorský krém) a přílohy (jemné bramborové knedlíky), učili se různé formy krájení zeleniny. Při praxi v restauracích připravovali snídani, různá jídla, saláty, zpracovávali zeleninu. Číšníci prostírali tabule, věnovali se dalším činnostem: míchali nápoje, zdobili tabule, připravovali kávové speciality a saláty.Zúčastnili se také míchání nápojů na vzdělávací akci „Glas klar“, který organizovala německá pojišťovna DAK.

Žáci se seznámili s odlišným typem vzdělávání v učňovském školství (duální systém), a také mohli prakticky tento systém poznat (praxe ve středisku praktického vyučování, praxe v restauracích).Navštívili učňovskou školu Konrada Zuse v Hoyerswerdě. Díky výletům a exkurzím mohli poznat okolí a památky. Navštívili mnoho zajímavých míst – Drážďany, Míšeň, Budyšín, Chotěbuz, Kleinwelka.

Stáž přispěla k určitému poznání země a obyvatel. Žáci mohli na základě vlastních zkušeností srovnávat rozdíly v běžném životě i vzdělávání mezi naší zemí a Německem.Vzhledem k tomu, že žáci byli v denním kontaktu s obyvateli (dospělými i žáky), pomohlo to také k tomu, že se žáci učili akceptovat a rozumět cizincům a jejich kultuře, že žáci získávají rozhled mimo hranice naší země. Také opačně zprostředkovávali německým kolegům určitou zprávu o naší zemi.

Euro Schule Hoyerswerda a naše škola by velice ráda spolupracovala dále v rámci programu mobility Leonardo. Plánuje se výměnná stáž německých žáků na naší škole.

2004/2005


Název projektu: Leonardo da Vinci – Mobility Project„Put Your Heart into the Dish and Taste the World during Your Work Placement – 2nd part“ CZ/04/A/PL/134234
3-týdenní stáž žáků, 3 běhy (Itálie, Litva, Německo) (20 žáků + 8 učitelů)

Od 22.5. do 11.6.2005 se zúčastnilo 10 žáků oboru kuchař třítýdenní stáže v  rámci projektu Leonardo da Vinci.

Nejdříve absolvovali krátký exkurz do systému školství v Německu. Navštívili jednak vzdělávací centrum pro praktickou výuku Euro Schulen, kde žáci absolvují praktickou přípravu a také školu pro teoretickou přípravu Euro Schulen (škola Konrada Zuse) , kde měli němečtí učni výuku. Měli možnost seznámit se s nabídkou míst v oboru gastronomie v pracovní agentuře v Budyšíně v blízkém okolí Hoyerswerdy. Poznali města Hoyerswerdu, Bautzen/Budyšín, Drážďany a Cottbus. Navštívili hornické muzeum v Knappenrode.

Samotnou praxi absolvovali ve vzdělávacím centru Euro Schule, kde ve skupinkách pod vedením tutora vyráběli jednotlivá menu. Každé menu se skládalo z polévky nebo studeného předkrmu, hlavního jídla a moučníku. Naučili se zde jednak místní speciality ( saská bramborová polévka, drážďanský koláč), ale i speciality z jiných koutů Německa ( bavorský krém, bavorské zelí, frankfurtská vepřová pečeně). Rozšířili si praktické dovednosti  o přípravu různých příloh (pilaf, brambory paní vévodkyně, bramborové pusinky, hedvábné knedlíky).