KÓD OBORU
65-41-L/01
65-51-H/01
ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Hotelový a restaurační provoz
DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s maturitní zkouškou i výučním listem
ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška + Maturitní zkouška
TYP STUDIA
Denní
DÉLKA STUDIA
Čtyřleté studium
PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se konají z Českého jazyka a Matematiky. Více informací zjistíte na stránkách Cermatu.
POČET OTEVÍRANÝCH TŘÍD
1 třída (30 studentů)
ŠKOLNÉ
Ne
LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano
Baví tě komunikovat s lidmi? Kombinuje se v tobě kreativita kuchaře, smysl pro detail a pečlivost manažera? Chceš pracovat v hotelu nebo jej dokonce řídit? Vzdělávej se na specializované škole, za kterou mluví výsledky i umístění na soutěžích. Již dva naši absolventi Radek Kašpárek a Daniel Georgiev získali michelinskou hvězdu.
Gastronomie a platy v těchto oborech jsou na vzestupu. Nezaspi nástup moderních trendů a staň se jejich součástí. U nás můžeš získat nejen maturitu, ale k ní i výuční list, což ti značně zvedne šance na trhu práce.
Naučíš se vařit na světové úrovni. Zdokonalíš znalosti cizích jazyků tak, aby pro tebe práce v zahraničí byla hračka. Naučíš se, jak řídit restauraci nebo hotel, takže se pak lehce uplatníš v managementu. Získáš také znalosti toho, jak podnikat – takže si můžeš založit vlastní restauraci a jít za svým snem.
Obor Hotelový a restaurační provoz ve zkratce
Co budu umět?
- Orientovat se v zahraničních kuchyních, moderní a zážitkové gastronomii.
- Princip fungování trhu EU a způsoby podnikání v EU.
- Organizačně zajišťovat přípravu, průběh a ukončení gastronomických akcí.
- Vést provozní a podnikovou administrativu.
- Orientovat se v obchodně-podnikatelských aktivitách hotelů a dalších podniků a institucí cestovního ruchu.
- Zabezpečovat zásobování a správné uchovávání a skladování surovin.
- Organizovat a koordinovat činnosti pracovníků ve výrobě a odbytu.
- Sestavovat operativní a dlouhodobé programy rozvoje podniku.
- Orientovat se v moderních formách nabídky a prodeje výrobků a služeb.
- Kalkulovat ceny služeb a výrobků.
- Ovládat systémy a způsoby obsluhy hostů.
Vyučovací předměty | 1. ročník | 2. ročník | 3. ročník | 4. ročník |
Český jazyk a literatura | ||||
Anglický jazyk | ||||
Seminář AJ | ||||
Německý jazyk | ||||
Společenskovědní základ | ||||
Dějepis | ||||
Základy přírodních věd | ||||
Matematika | ||||
Tělesná výchova | ||||
Informatika | ||||
Ekonomika a účetnictví | ||||
Ekonomika | ||||
Účetnictví | ||||
Potraviny a výživa | ||||
Technologie | ||||
Stolničení | ||||
Hotelový provoz | ||||
Komunikace ve službách | ||||
Odborný výcvik | ||||
Odborná praxe |
Kde se uplatním?
Během vzdělávání získáš potřebné znalosti i praktické zkušenosti k tomu, abys mohl být součástí středního managementu hotelů a restaurací. Díky kvalitní výuce anglického a německého jazyka může vyrazit i do světa. Získáš znalosti o vedení gastronomického podniku a zaměstnanců. Budeš se orientovat se v trendech zahraničních kuchyní i zážitkové gastronomie.
Uplatníš v restauračních zařízeních všech druhů v anglicky nebo německy mluvících zemích, stejně jako hotelech a hotelových komplexech. Díky získaným znalostem se dostaneš na pozice středního managementu. Budeš také disponovat znalostmi pro otevření vlastního podniku.
Proč si vybrat SŠSS?
1. Kvalitní zázemí a profesionální příprava
Naši studenti jsou připravováni na vysoké úrovni. Po absolvování se z nich stávají skuteční profesionálové v oboru. Škola má kvalitní vybavení a zkušené pedagogy se znalostmi z praxe.
2. Zahraniční stáže a výjezdy
Spolupracujeme se zahraničními školami, hotely a restauracemi. Naši studenti a pedagogové vyjíždí každoročně do celé Evropy, načerpat zkušenosti a zjistit, jak to chodí v jiných státech. Nabízíme i prázdninové zahraniční pracovní stáže.
3. Vychovali jsme mistry
Naučili jsme řemeslo mistry ve svém oboru – lidi, pracující pro hollywoodské hvězdy, manažery v zahraničních podnicích, číšníky luxusních restaurací či michelinské kuchaře – členy elitní celosvětové gastronomické společnosti.
Jak to u nás vypadá?
Spolupracujeme s českými asociacemi napříč gastronomií – Českou barmanskou asociací, Asociací kuchařů a cukrářů, Asociací číšníku ČR, Asociací hotelů a restaurací ČR a s gastronomickými zařízeními.