KÓD OBORU
65-41-L/51
ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Management v gastronomii
DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s maturitou
ZAKONČENÍ STUDIA
Maturitní zkouška
TYP STUDIA
Nástavbové denní
DÉLKA STUDIA
Dvouleté
PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se konají – test z českého jazyka a matematiky. Na přihlášce uvádějte klasifikaci z učebního oboru. Přijatý uchazeč musí v den nástupu ke studiu doložit ověřenou kopii výučního listu. Detailní informace o přijímacích zkouškách zde.
POČET OTEVÍRANÝCH TŘÍD
1 třída (30 studentů)
ŠKOLNÉ
Ne
LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano
URČENÍ STUDIA
Pro žáky vyučené v oborech: Kuchař, Číšník, Kuchař-číšník
Tvé plány a ambice nekončí pouze u vaření nebo obsluhování. Ty chceš víc! To, co chceš, je řídit lidi a provoz hotelu nebo restaurace? Tak to jsi tu správně, k tomu se ti hodí maturita z naší školy.
Pro řízení gastronomického provozu si nevystačíš jen tak s něčím. Na nástavbovém studiu poznáš, co je to být pravým a zkušeným barmanem. Vína se stanou tvojí druhou přirozeností a Chardonnay ke smažené rybě budeš umět podávat i o půlnoci.
U nás nebudeš jen sedět v lavici. Víme, co potřebuješ k úspěchu v praxi. V odborné praxi se naučíš, jak to chodí v běžném provozu mimo školu, abys hned po absolvování mohl zazářit na trhu práce.
Obor Management v gastronomii ve zkratce
Co budu umět?
- Orientovat se v zahraničních kuchyních, moderní a zážitkové gastronomii, reagovat na nové trendy v gastronomii.
- Organizovat a koordinovat činnosti pracovníků ve výrobě a odbytu.
- Organizačně zajišťovat přípravu, průběh a ukončení gastronomických akcí.
- Sestavovat operativní a dlouhodobé programy rozvoje podniku.
- Základní principy fungování trhu EU a způsoby podnikání v EU.
- Zabezpečovat zásobování a správné uchovávání a skladování surovin.
- Využívat svých znalostí technologických postupů, zpracování surovin, přípravy pokrmů a nápojů ke kontrole jejich přípravy a dosažené výsledné kvality.
- Orientovat v pracovně právní problematice a znát systém péče o zdraví pracujících.
- Doporučit jednotlivé druhy vín a lihovin k pokrmům.
- Organizovat, řídit a kontrolovat odbyt výrobků a služeb, ovládat systémy a způsoby obsluhy hostů.
Vyučovací předměty | 1. ročník | 2. ročník |
---|---|---|
Český jazyk a literatura | ||
1. cizí jazyk | ||
Seminář cizího jazyka | ||
2. cizí jazyk | ||
Společenskovědní základ | ||
Matematika | ||
Tělesná výchova | ||
Informatika | ||
Ekonomika a marketing | ||
Účetnictví | ||
Právní nauka | ||
Ubytovací a stravovací provoz | ||
Učební praxe |
Kde se uplatním?
Během studia se naučíš vše potřebné, abys mohl dokonale řídit gastronomický provoz, ať už je to hotel či restaurace. Získáš sommeliérské, barmanské a baristické dovednosti na profesionální úrovni. Naučíš se organizovat práci a řídit pracovní kolektiv.
Uplatníš se na pozici managementu v hotelnictví či v restauračních zařízeních. Po absolvování si můžeš založit vlastní podnikání. Díky jazykové přípravě si najdeš místo na trhu práce i za hranicemi republiky.
Proč si vybrat SŠSS?
1. Kvalitní zázemí a profesionální příprava
Naši studenti jsou připravováni na vysoké úrovni. Po absolvování se z nich stávají skuteční profesionálové v oboru. Škola má kvalitní vybavení a zkušené pedagogy se znalostmi z praxe.
2. Zahraniční stáže a výjezdy
Spolupracujeme se zahraničními školami, hotely a restauracemi. Naši studenti a pedagogové vyjíždí každoročně do celé Evropy, načerpat zkušenosti a zjistit, jak to chodí v jiných státech. Nabízíme i prázdninové zahraniční pracovní stáže.
3. Vychovali jsme mistry
Naučili jsme řemeslo mistry ve svém oboru – lidi, pracující pro hollywoodské hvězdy, manažery v zahraničních podnicích, číšníky luxusních restaurací či michelinské kuchaře – členy elitní celosvětové gastronomické společnosti.
Jak to u nás vypadá?
Spolupracujeme s českými asociacemi napříč gastronomickým oborem např. Česká barmanská asociace, Asociace kuchařů a cukrářů a s gastronomickými zařízeními.