Francouzi opět v Ostravě

SŠSSProjekty a zahraniční stáže

Stážisté z Francie se tři týdny budou seznamovat nejen s životem v severomoravské metropoli, ale především s českou kuchyní.

Devět studentů z Francie přijelo 5. 11. 2019 do Ostravy na odbornou reciproční pracovní stáž, jež je realizována v rámci projektu Erasmus+. Jedná se o pokračování úspěšné spolupráce SŠSS Ostrava-Hrabůvka s partnerskou školou Lyccée des Métiers Théodore Monod v Antony.

Od prvních dní na studenty, které pouze v úvodu a závěru stáže doprovází 3 pedagogové – zástupkyně ředitele p. Annie Horvath, p. Magali Saracino, p. Sandra Gavary, čekal bohatý program. Ve středu 6. 11. po přivítání p. ředitelkou Mgr. Ivanou Matulovou a prohlídce školy následovala odborná exkurze. Za doprovodu koordinátorky projektu a 5 našich studentů navštívili společnost Marlenka international s.r.o. ve Frýdku Místku. Následující den proběhl česko-anglický workshop a ve spolupráci s francouzsky mluvícími studenty z Gymnázia P. Tigrida se stážisté seznámili s centrem Ostravy. A v pátek se již vařilo. V Gastrocentru SŠSS pod vedením učitele OV Radka Plačka si poprvé vyzkoušeli připravit české menu a odpoledne byli mladí francouzští kuchaři představeni na svých stálých pracovištích – Loft Restaurant CITY CITY, Zámek – Zábřeh, Clarion Congress Hotel a Sanatoria Klimkovice. Odborný dohled budou po celou dobu stáže zajišťovat učitelé odborného výcviku a tutoři Marta Konečná, Jana Tůmová a Radek Plaček.

Nezbývá, než popřát hodně zdaru!