Francouzští kuchaři opět na zkušenou

SŠSSProjekty a zahraniční stáže

francouzi v ov

Stážisté z Francie se během tří týdnů seznámili nejen s životem v Ostravě a jejího okolí, ale především s českou kuchyní.

Sedm studentů z Francie – z partnerské školy Lycée des Métiers Théodore Monod v Antony – přicestovalo 11. 5. 2022 do Ostravy na odbornou reciproční pracovní stáž, jež je realizována v rámci projektu Erasmus+.

Od prvních dnů na studenty čekal bohatý program. Po prohlídce školy následoval česko-anglický workshop se slovenskými stážisty, zúčastnili se zrovna probíhajícího Festivalu Erasmus+ v sále školy a v odpoledních hodinách byla pro ně zorganizována odborná exkurze ve společnosti Marlenka international s.r.o. ve Frýdku Místku. Následující den se stážisté ve spolupráci s francouzsky mluvícími studenty z Gymnázia P. Tigrida a studenty 2. ročníku oboru Služby cestovního ruchu seznámili s centrem Ostravy. A pak se již vařilo. Francouzští stážisté pracovali na stálých pracovištích – Loft Restaurant CITY CITY, Zámek – Zábřeh, Clarion Congress Hotel a Hotel Imperial. Jejich práce byla velmi kladně hodnocena ostravskými profesionálními kuchaři, i oni sami se na pracovištích cítili „jako doma“. Víkendy trávili např. v ostravské ZOO nebo prohlídkou Malého světa techniky U6.

Pokračování úspěšné spolupráce SŠSS v Ostravě-Hrabůvce s Lycée des Métiers Théodore Monod v Antony bylo slavnostně ukončeno 2. 6. 2022 vyhodnocením stáže a předáním certifikátů o účasti na stáži; stážisté pak odcestovali se svými doprovodnými osobami zpět do Francie.