KÓD OBORU
65-51-H/01

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Číšník

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s výučním listem

ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška

TYP STUDIA
Denní

DÉLKA STUDIA
Tříleté studium

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se nekonají. O přijetí rozhoduje prospěch. Více informací naleznete zde.

POČET OTEVÍRANÝCH TŘÍD
1 třída (30 studentů)

ŠKOLNÉ
Ne

LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano

Jsi komunikativní a vtipný. Zkrátka jsi od přírody extrovert, kterému nevadí být v centru pozornosti. Máš dobrou koordinaci a balancovat zvládneš s úsměvem na rtech. Lákají tě jazyky, možná práce v zahraničí. Kýveš právě hlavou? Tak už dál nemusíš hledat – pojď se k nám stát číšníkem!

Naučíš se, jak vykouzlit nevšední gastronomický zážitek na stole hosta a nadšení na jeho tváři. Zvládneš práci s nástroji, nápoji a jídlem tak, abys dokázal/a připravit nevšední zážitek. Být číšníkem už dávno neznamená pouze roznášet jídlo ke stolům! Během studia můžeš absolvovat kurzy barmanství, sommelierství nebo třeba baristický kurz a specializovat se tak na to, co tě baví.

Ale tím to nekončí! Každý na naší škole má možnost vycestovat do zahraničí, kde získá zkušenosti a cenné kontakty. Klidně můžeš pokračovat ve stopách našich starších absolventů, kteří díky těmto výjezdům po dostudování získali práci v zahraničí.

Obor Číšník ve zkratce

  • Tříletý učební obor zakončený závěrečnými zkouškami.
  • Po dokončení studia získáš výuční list a možnost pokračovat na nástavbu zakončenou maturitou.
  • Ve vyučování se střídá týden teoretické výuky a týden praktického výcviku. Praxe je základ úspěchu!
  • Během studia můžeš absolvovat různé odborné kurzy, týkající se například vína či piva.
  • Můžeš vycestovat na zahraniční stáž, která ti poskytne cenné kontakty a zkušenosti. Využij studijní léta naplno! O těchto zkušenostech budeš vyprávět ještě svým dětem.

Co budu umět?

  • Dbát na vzhled a estetiku sebe samého, pracovního prostředí i pracovních činností.
  • Sestavovat menu, jídelní a nápojové lístky podle gastronomických pravidel a pravidel racionální výživy.
  • Sestavovat typickou nabídku pokrmů a nápojů pro všechny typy slavnostních hostin.
  • Rozlišovat a tvořit alkoholické i nealkoholické druhy míchaných nápojů.
  • Znát jednotlivé druhy vín a lihovin a vhodné kombinace s jídly.
  • Čepovat a podávat pivo dle pravidel obsluhy.
  • Připravit pracoviště, studené i teplé nápoje.
  • Obsluhovat v hotelových zařízeních a pokojích.
  • Etiketu a správné vystupování a jednání s hosty.
Vyučovací předměty
1. ročník
2. ročník
3. ročník
Český jazyk a literatura
1. cizí jazyk
2. cizí  jazyk
Občanský základ
Základy přírodních věd
Matematika
Tělesná výchova
Informatika
Ekonomika
Základy podnikání
Potraviny a výživa
Technologie
Stolničení
Komunikace ve službách
Odborný výcvik

Kde se uplatním?

Budeš toho umět skutečně dost. Po dokončení studia zvládneš obsluhovat hosty tak, aby odcházeli od stolu s pocitem jedinečného gastronomického zážitku, a to při jakékoliv příležitosti. Zvládneš připravovat studené i teplé nápoje stejně jako míchané nápoje alkoholické i nealkoholické.

Díky kvalitní jazykové přípravě na naší škole se uplatníš ve všech druzích restauračních a hotelových zařízeních v různých zemích světa. Zvládneš obsluhovat slavnostní hostiny ale i klasická obědová menu v restauracích. V případě absolvování kurzů, které ti naše škola nabízí, můžeš získat skvělé znalosti o víně, pivu, kávě i čaji, nebo ovládat carving či být zběhlým barmanem. Díky zahraničním stážím můžeš získat velmi cenné zahraniční zkušenosti a kontakty.

Proč si vybrat SŠSS?

  • 1. Kvalitní zázemí a profesionální příprava

    Naši studenti jsou připravováni na vysoké úrovni. Po absolvování se z nich stávají skuteční profesionálové v oboru. Škola má kvalitní vybavení a zkušené pedagogy se znalostmi z praxe.

  • 2. Zahraniční stáže a výjezdy

    Spolupracujeme se zahraničními školami, hotely a restauracemi. Naši studenti a pedagogové vyjíždí každoročně do celé Evropy, načerpat zkušenosti a zjistit, jak to chodí v jiných státech.  Nabízíme i prázdninové zahraniční pracovní stáže.

  • 3. Vychovali jsme mistry

    Naučili jsme řemeslo mistry ve svém oboru – lidi, pracující pro hollywoodské hvězdy, manažery v zahraničních podnicích, číšníky luxusních restaurací či michelinské kuchaře – členy elitní celosvětové gastronomické společnosti.

Jak to u nás vypadá?

Spolupracujeme s českými asociacemi napříč gastronomií – Českou barmanskou asociací, Asociací kuchařů a cukrářů, Asociací číšníku ČR, Asociací hotelů a restaurací ČR a s gastronomickými zařízeními.