KÓD OBORU
65-51-H/01
ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Kuchař
DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s výučním listem
ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška
TYP STUDIA
Denní
DÉLKA STUDIA
Tříleté studium
PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se nekonají. O přijetí rozhoduje prospěch. Více informací naleznete zde.
POČET OTEVÍRANÝCH TŘÍD
1 třída (30 studentů)
ŠKOLNÉ
Ne
LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano
Máš rád jídlo a nebojíš se experimentovat? Vždy tě to táhlo přirozeně do kuchyně a objevování světových chutí ti přijde jako samozřejmost? Pozvedni svou vášeň na novou úroveň. Ovládni tajemství nože, servírování a chutí na specializované gastronomické škole, která vychovala nejednoho mistra!
Během vzdělávání se naučíš praktické dovednosti, které ti umožní uplatnit se ve všech možných typech restauračních a gastronomických zařízení. Naši studenti dokážou pracovat všude – od školní kuchyně až po lodní jídelnu či profesionální mezinárodní restauraci.
A že to naši absolventi skutečně zvládli! Máme mnoho úspěšných absolventů – například Marek Hadrbolec dnes vaří hvězdám v Hollywoodu. Navíc se naučíš i veškerou potřebnou teorii, bez které nemůžeš v dnešním světě moderní gastronomie fungovat.
Obor Kuchař ve zkratce
Co budu umět?
- Připravovat pokrmy studené i teplé kuchyně.
- Prezentovat své výtvory.
- Zapojit svou kreativitu a chuťové schopnosti.
- Komunikovat na profesionální úrovni.
- Porozumět základům správného stolničení.
- Správnou a kvalifikovanou práci s potravinami, jejich uskladněním a zpracováním.
- Sestavovat jídelní lístky.
- Vykonávat obchodně-provozní aktivity.
- Připravovat pokrmy typické pro zahraniční i českou kuchyni.
Vyučovací předměty | 1. ročník | 2. ročník | 3. ročník |
---|---|---|---|
Český jazyk a literatura | |||
1. cizí jazyk | |||
2. cizí jazyk | |||
Občanský základ | |||
Základy přírodních věd | |||
Matematika | |||
Tělesná výchova | |||
Informatika | |||
Ekonomika | |||
Základy podnikání | |||
Potraviny a výživa | |||
Technologie | |||
Stolničení | |||
Komunikace ve službách | |||
Odborný výcvik |
Kde se uplatním?
Během vzdělávání se toho naučíš opravdu hodně, především vytvářet pokrmy pro běžný restaurační provoz, stejně tak jako pokrmy z luxusních restaurací. Vytříbíš své chutě a posuneš své kreativní schopnosti při přípravě pokrmů, ať už kuchyně studené či teplé. Naučíš se využívat moderní technologie pro přípravu pokrmů. Zdokonalíš svou komunikaci, kterou může následně využít například v otevřených kuchyních.
Po závěrečných zkouškách můžeš pokračovat na nástavbovém maturitním oboru nebo ihned nastoupit do praxe. Uplatníš se ve všech typech restauračních a gastronomických zařízení, od školních jídelen, přes klasické restaurace, až po luxusní kuchyně, vyhlášené hotely či výletní lodě.
Proč si vybrat SŠSS?
1. Kvalitní zázemí a profesionální příprava
Naši studenti jsou připravováni na vysoké úrovni. Po absolvování se z nich stávají skuteční profesionálové v oboru. Škola má kvalitní vybavení a zkušené pedagogy se znalostmi z praxe.
2. Zahraniční stáže a výjezdy
Spolupracujeme se zahraničními školami, hotely a restauracemi. Naši studenti a pedagogové vyjíždí každoročně do celé Evropy, načerpat zkušenosti a zjistit, jak to chodí v jiných státech. Nabízíme i prázdninové zahraniční pracovní stáže.
3. Vychovali jsme mistry
Naučili jsme řemeslo mistry ve svém oboru – lidi, pracující pro hollywoodské hvězdy, manažery v zahraničních podnicích, číšníky luxusních restaurací či michelinské kuchaře – členy elitní celosvětové gastronomické společnosti.
Jak to u nás vypadá?
Spolupracujeme s českými asociacemi napříč gastronomií – Českou barmanskou asociací, Asociací kuchařů a cukrářů, Asociací číšníku ČR, Asociací hotelů a restaurací ČR a s gastronomickými zařízeními.