Kuchař

KÓD OBORU
65-51-H/01

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Kuchař

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s výučním listem

ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška

TYP STUDIA
Denní

DÉLKA STUDIA
Tříleté studium

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se nekonají. O přijetí rozhoduje prospěch. Více informací naleznete zde.

POČET OTEVÍRANÝCH TŘÍD
1 třída (30 studentů)

ŠKOLNÉ
Ne

LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano

Máš rád jídlo a nebojíš se experimentovat? Vždy tě to táhlo přirozeně do kuchyně a objevování světových chutí ti přijde jako samozřejmost? Pozvedni svou vášeň na novou úroveň. Ovládni tajemství nože, servírování a chutí na specializované gastronomické škole, která vychovala nejednoho mistra!

Během vzdělávání se naučíš praktické dovednosti, které ti umožní uplatnit se ve všech možných typech restauračních a gastronomických zařízení. Naši studenti dokážou pracovat všude – od školní kuchyně až po lodní jídelnu či profesionální mezinárodní restauraci.

A že to naši absolventi skutečně zvládli! Máme mnoho úspěšných absolventů – například Marek Hadrbolec dnes vaří hvězdám v Hollywoodu. Navíc se naučíš i veškerou potřebnou teorii, bez které nemůžeš v dnešním světě moderní gastronomie fungovat.

Obor Kuchař ve zkratce

  • Tříletý učební obor zakončen závěrečnou zkouškou s výučním listem.
  • Naučíš se připravovat velké množství pokrmů pro širokou škálu gastronomických zařízení a zapojíš u toho svou kreativitu.
  • Jeden týden budeš docházet na teoretickou výuku, druhý týden na praktickou (tzv. lichý a sudý týden).
  • Můžeš se zúčastnit prestižních gastronomických soutěží a vyjet na zahraniční stáže.
  • Můžeš pokračovat na dvouletém nástavbovém oboru a získat maturitu.

Co budu umět?

  • Připravovat pokrmy studené i teplé kuchyně.
  • Prezentovat své výtvory.
  • Zapojit svou kreativitu a chuťové schopnosti.
  • Komunikovat na profesionální úrovni.
  • Porozumět základům správného stolničení.
  • Správnou a kvalifikovanou práci s potravinami, jejich uskladněním a zpracováním.
  • Sestavovat jídelní lístky.
  • Vykonávat obchodně-provozní aktivity.
  • Připravovat pokrmy typické pro zahraniční i českou kuchyni.
Vyučovací předměty
1. ročník
2. ročník
3. ročník
Český jazyk a literatura
1. cizí jazyk
2. cizí  jazyk
Občanský základ
Základy přírodních věd
Matematika
Tělesná výchova
Informatika
Ekonomika
Základy podnikání
Potraviny a výživa
Technologie
Stolničení
Komunikace ve službách
Odborný výcvik

Kde se uplatním?

Během vzdělávání se toho naučíš opravdu hodně, především vytvářet pokrmy pro běžný restaurační provoz, stejně tak jako pokrmy z luxusních restaurací. Vytříbíš své chutě a posuneš své kreativní schopnosti při přípravě pokrmů, ať už kuchyně studené či teplé. Naučíš se využívat moderní technologie pro přípravu pokrmů. Zdokonalíš svou komunikaci, kterou může následně využít například v otevřených kuchyních.

Po závěrečných zkouškách můžeš pokračovat na nástavbovém maturitním oboru nebo ihned nastoupit do praxe. Uplatníš se ve všech typech restauračních a gastronomických zařízení, od školních jídelen, přes klasické restaurace, až po luxusní kuchyně, vyhlášené hotely či výletní lodě.

Proč si vybrat SŠSS?

  • 1. Kvalitní zázemí a profesionální příprava

    Naši studenti jsou připravováni na vysoké úrovni. Po absolvování se z nich stávají skuteční profesionálové v oboru. Škola má kvalitní vybavení a zkušené pedagogy se znalostmi z praxe.

  • 2. Zahraniční stáže a výjezdy

    Spolupracujeme se zahraničními školami, hotely a restauracemi. Naši studenti a pedagogové vyjíždí každoročně do celé Evropy, načerpat zkušenosti a zjistit, jak to chodí v jiných státech.  Nabízíme i prázdninové zahraniční pracovní stáže.

  • 3. Vychovali jsme mistry

    Naučili jsme řemeslo mistry ve svém oboru – lidi, pracující pro hollywoodské hvězdy, manažery v zahraničních podnicích, číšníky luxusních restaurací či michelinské kuchaře – členy elitní celosvětové gastronomické společnosti.

Jak to u nás vypadá?

Spolupracujeme s českými asociacemi napříč gastronomií – Českou barmanskou asociací, Asociací kuchařů a cukrářů, Asociací číšníku ČR, Asociací hotelů a restaurací ČR a s gastronomickými zařízeními.