KÓD OBORU
65-51-H/01
ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Číšník
DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s výučním listem
ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška
TYP STUDIA
Dálkové
DÉLKA STUDIA
Tříleté studium
PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se nekonají. O přijetí rozhoduje prospěch. K přihlášce doložte ověřené kopie vysvědčení z 8. a 9. ročníku základní školy.
POČET OTEVÍRANÝCH TŘÍD
1 třída (30 studentů)
ŠKOLNÉ
Ne
STUDIUM URČENO
Pouze pro plnoleté uchazeče.
LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano
Hledáte školu s dobrým uplatněním, kde se vyučuje jen jeden den v týdnu? Máte dobrou koordinaci a komunikace s lidmi Vám nedělá problémy? Poznejte svět vrcholné gastronomie, oslav a moderních trendů. Studujte atraktivní obor na škole s řadou ocenění a úspěšnými absolventy!
Díky tomu, že vzdělávání u nás probíhá pouze jeden den v týdnu, můžete jej skvěle skloubit s prací. U nás získáte znalosti od profesionálů z praxe. Ovládnete také techniky odbytu a přípravy pokrmů.
Být číšníkem dnes už neznamená pouze roznášku piva. Naučíme Vás, jak obsluhovat tak, aby se zákazníci s radostí vraceli. Během vzdělávání se dozvíte například, jak připravovat lahodné nápoje a také jak správně obsluhovat slavnostní hostiny.
Obor Číšník ve zkratce
Co budeš umět?
- Dbát na vzhled a estetiku sebe samotného, pracovního prostředí i pracovních činností.
- Sestavovat menu, jídelní a nápojové lístky podle gastronomických pravidel a pravidel racionální výživy.
- Sestavovat typickou nabídku pokrmů a nápojů pro všechny typy slavnostních hostin.
- Rozlišovat a tvořit alkoholické i nealkoholické druhy míchaných nápojů.
- Znát jednotlivé druhy vín a lihovin a vhodné kombinace s jídly.
- Čepovat a podávat pivo dle pravidel obsluhy.
- Připravit pracoviště, studené i teplé nápoje.
- Obsluhovat v hotelových zařízeních a pokojích.
- Etiketu a správné vystupování a jednání s hosty.
POČTY KONZULTACÍ D
Vyučovací předmět | I. ročník | II. ročník | III. ročník |
---|---|---|---|
Český jazyk a literatura | 20 | 20 | 15 |
Hlavní cizí jazyk | 20 | 20 | 20 |
2. cizí jazyk | 10 | 10 | 10 |
Občanský základ | 10 | 10 | 10 |
Základy přírodních věd | 10 | 10 | 10 |
Matematika | 10 | 10 | 15 |
Informatika | 10 | 10 | 10 |
Ekonomika | 10 | 20 | X |
Základy podnikání | X | X | 20 |
Potraviny a výživa | 10 | 10 | 10 |
Technologie K | 20 | 20 | 30 |
Technologie Č | 20 | 20 | 10 |
Stolničení Č | 20 | 20 | 30 |
Stolničení K | 20 | 20 | 10 |
Komunikace ve službách | 10 | 10 | X |
Odborný výcvik | 40 | 40 | 40 |
Kde se uplatním?
Zvládneš obsluhu hostů při běžný příležitostech, ale i slavnostních hostinách o mnoha chodech. Ovládneš přípravu studených i teplých nápojů, stejně jako nápojů nealkoholických i alkoholických.
Uplatnění po dokončení vzdělávání nalezneš ve všech typech restauračních zařízení od školních stravovacích zařízení, přes běžné hospody a restaurace, až k lodním či hotelovým kuchyním – jako tví starší spolužáci.
Proč si vybrat SŠSS?
1. Kvalitní zázemí a profesionální příprava
Naši studenti jsou připravováni na vysoké úrovni. Po absolvování se z nich stávají skuteční profesionálové v oboru. Škola má kvalitní vybavení a zkušené pedagogy se znalostmi z praxe.
2. Zahraniční výjezdy a stáže
Naši studenti a pedagogové vyjíždí každoročně do celé Evropy, načerpají dostatek zkušeností z praxe a zjistí, jak to chodí v jiných státech. Spolupracujeme se zahraničními školami, hotely a restauracemi. Nabízíme i prázdninové zahraniční pracovní stáže.
3.Vychovali jsme mistry
Naučili jsme řemeslo mistry ve svém oboru – lidi, pracující pro hollywoodské hvězdy, manažery v zahraničních podnicích či Michelinské kuchaře – členy elitní celosvětové kuchařské společnosti.
Jak to u nás vypadá?
Spolupracujeme s českými asociacemi napříč gastronomickým oborem např. Česká barmanská asociace, Asociace kuchařů a cukrářů a s gastronomickými zařízeními.