KÓD OBORU
65-51-H/01

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Číšník

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s výučním listem

ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška

TYP STUDIA
Dálkové

DÉLKA STUDIA
Tříleté studium

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se nekonají. O přijetí rozhoduje prospěch. K přihlášce doložte ověřené kopie vysvědčení z 8. a 9. ročníku základní školy.

POČET OTEVÍRANÝCH TŘÍD
1 třída (30 studentů)

ŠKOLNÉ
Ne

STUDIUM URČENO
Pouze pro plnoleté uchazeče.

LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano

Hledáte školu s dobrým uplatněním, kde se vyučuje jen jeden den v týdnu? Máte dobrou koordinaci a komunikace s lidmi Vám nedělá problémy? Poznejte svět vrcholné gastronomie, oslav a moderních trendů. Studujte atraktivní obor na škole s řadou ocenění a úspěšnými absolventy!

Díky tomu, že vzdělávání u nás probíhá pouze jeden den v týdnu, můžete jej skvěle skloubit s prací. U nás získáte znalosti od profesionálů z praxe. Ovládnete také techniky odbytu a přípravy pokrmů.

Být číšníkem dnes už neznamená pouze roznášku piva. Naučíme Vás, jak obsluhovat tak, aby se zákazníci s radostí vraceli. Během vzdělávání se dozvíte například, jak připravovat lahodné nápoje a také jak správně obsluhovat slavnostní hostiny.

Obor Číšník ve zkratce

  • Tříletá dálková forma zakončena závěrečnou zkouškou s výučním listem.
  • Bez přijímacích zkoušek.
  • Vzdělávání jen jeden den v týdnu.
  • S výučním listem z naší školy získáte prestiž v oboru. Absolventi naší školy jsou dlouhodobě úspěšní a uznávaní v České republice i v zahraničí.

Co budeš umět?

  • Dbát na vzhled a estetiku sebe samotného, pracovního prostředí i pracovních činností.
  • Sestavovat menu, jídelní a nápojové lístky podle gastronomických pravidel a pravidel racionální výživy.
  • Sestavovat typickou nabídku pokrmů a nápojů pro všechny typy slavnostních hostin.
  • Rozlišovat a tvořit alkoholické i nealkoholické druhy míchaných nápojů.
  • Znát jednotlivé druhy vín a lihovin a vhodné kombinace s jídly.
  • Čepovat a podávat pivo dle pravidel obsluhy.
  • Připravit pracoviště, studené i teplé nápoje.
  • Obsluhovat v hotelových zařízeních a pokojích.
  • Etiketu a správné vystupování a jednání s hosty.

Počet konzultací v jednotlivých ročnících

Vyučovací předmět
I. ročník
II. ročník
III. ročník
Český jazyk a literatura
20
20
15
Hlavní cizí jazyk
20
20
20
2. cizí jazyk
10
10
10
Občanský základ
10
10
10
Základy přírodních věd
10
10
10
Matematika
10
10
15
Informatika
10
10
10
Ekonomika
10
10
10
Základy podnikání
x
10
10
Potraviny a výživa
10
10
10
Technologie K
20
20
30
Technologie Č
20
20
10
Stolničení Č
20
20
30
Stolničení K
20
20
10
Komunikace ve službách
10
10
X
Odborný výcvik
40
40
40

Kde se uplatním?

Zvládneš obsluhu hostů při běžný příležitostech, ale i slavnostních hostinách o mnoha chodech. Ovládneš přípravu studených i teplých nápojů, stejně jako nápojů nealkoholických i alkoholických.

Uplatnění po dokončení vzdělávání nalezneš ve všech typech restauračních zařízení od školních stravovacích zařízení, přes běžné hospody a restaurace, až k lodním či hotelovým kuchyním – jako tví starší spolužáci.

Proč si vybrat SŠSS?

  • 1. Kvalitní zázemí a profesionální příprava

    Naši studenti jsou připravováni na vysoké úrovni. Po absolvování se z nich stávají skuteční profesionálové v oboru. Škola má kvalitní vybavení a zkušené pedagogy se znalostmi z praxe.

  • 2. Zahraniční výjezdy a stáže

    Naši studenti a pedagogové vyjíždí každoročně do celé Evropy, načerpají dostatek zkušeností z praxe a zjistí, jak to chodí v jiných státech. Spolupracujeme se zahraničními školami, hotely a restauracemi. Nabízíme i prázdninové zahraniční pracovní stáže.

  • 3.Vychovali jsme mistry

    Naučili jsme řemeslo mistry ve svém oboru – lidi, pracující pro hollywoodské hvězdy, manažery v zahraničních podnicích či Michelinské kuchaře – členy elitní celosvětové kuchařské společnosti.

Jak to u nás vypadá?

Spolupracujeme s českými asociacemi napříč gastronomickým oborem např. Česká barmanská asociace, Asociace kuchařů a cukrářů a s gastronomickými zařízeními.