Střední škola společného stravování Ostrava

KÓD OBORU
64-41-L/51

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Podnikání

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s maturitou

ZAKONČENÍ STUDIA
Maturitní zkouška

TYP STUDIA
Nástavbové denní

DÉLKA STUDIA
Dvouleté

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se konají – test z českého jazyka a matematiky. Na přihlášce uvádějte klasifikaci z učebního oboru. Přijatý uchazeč musí v den nástupu ke studiu doložit ověřenou kopii výučního listu. Detailní informace o přijímacích zkouškách zde.

POČET OTEVÍRANÝCH TŘÍD 
1 třída (30 studentů)

ŠKOLNÉ
Ne

LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ne

URČENÍ STUDIA
Pro žáky s výučním listem

Tvé plány a ambice nekončí pouze u výučního listu.  Ty chceš víc! Chceš řídit lidi, podnikat nebo se přihlásit na vysokou školu? Tak to jsi tu správně, k tomu se ti hodí maturita z naší školy.

Pro podnikání si nevystačíš jen tak s něčím. Na nástavbovém studiu poznáš, co je to být pravým manažerem. Vyzkoušíš si založit svou fiktivní firmu a vést ji.

U nás nebudeš jen sedět v lavici. Víme, co potřebuješ k úspěchu v praxi. V odborné praxi se naučíš, jak to chodí v běžném provozu mimo školu, abys hned po absolvování mohl zazářit na trhu práce.

Obor Podnikání ve zkratce

  • Pro absolventy tříletého studia s výučním listem
  • Dvouleté nástavbové studium zakončíš maturitní zkouškou.
  • Naši učitelé odborných předmětů tě naučí specifika vedení hotelových a restauračních provozů a také provozů v oblasti služeb cestovního ruchu.
  • Po absolvování můžeš pokračovat ve studiu na vysoké škole.

Co budu umět?

  • Založit a vést firmu nebo podnik.
  • Organizovat a koordinovat činnosti pracovníků ve výrobě a odbytu.
  • Sestavovat operativní a dlouhodobé programy rozvoje podniku.
  • Zabezpečovat zásobování a skladování.
  • Organizovat, řídit a kontrolovat odbyt výrobků a služeb.
  • Základní principy fungování trhu EU a způsoby podnikání v EU.
  • Orientovat se v pracovně právní problematice a znát systém péče o zdraví pracujících.

Jsou vyučovány všeobecně vzdělávací předměty, důraz je kladen na český, anglický a německý jazyk. Z odborných předmětů patří k nejdůležitějším ekonomika, účetnictví, management a marketing, právo a písemná komunikace. Během studia absolvují žáci odbornou praxi, která je zajišťována ve firmách a podnicích v Ostravě a okolí.

Vyučovací předměty
1. ročník
2. ročník
Český jazyk a literatura
Anglický jazyk
Německý jazyk
Seminář z anglického jazyka
Společenskovědní základ
Matematika
Tělesná výchova
Ekonomika
Účetnictví a daně
Právo
Management a marketing ve službách
Písemná komunikace
Aplikovaná psychologie
Fiktivní firma

Kde se uplatním?

Během studia se naučíš vše potřebné, abys mohl dokonale řídit firmu, vést tým lidí. Naučíš se propagovat svůj podnik, organizovat práci a řídit pracovní kolektiv.

Uplatníš se na pozici managementu v oboru, ve kterém ses vyučil. Po absolvování si můžeš založit vlastní podnikání. Díky jazykové přípravě si najdeš místo na trhu práce i za hranicemi republiky.

Možnosti dalšího pracovního postupu a dalšího studia: v průběhu studia se mohou žáci přihlásit na různé nejen gastronomické kurzy, které zvyšují a rozšiřují možnost dalšího uplatnění. Nejlepší z našich absolventů studují na vysokých školách.

Proč si vybrat SŠSS?

  • 1. Kvalitní zázemí a profesionální příprava

    Naši studenti jsou připravováni na vysoké úrovni. Po absolvování se z nich stávají skuteční profesionálové v oboru. Škola má kvalitní vybavení a zkušené pedagogy se znalostmi z praxe.

  • 2. Zahraniční stáže a výjezdy

    Spolupracujeme se zahraničními školami a hotely. Naši studenti a pedagogové vyjíždí každoročně do celé Evropy, načerpat zkušenosti a zjistit, jak to chodí v jiných státech.  Nabízíme i prázdninové zahraniční pracovní stáže.

  • 3. Vychovali jsme mistry

    Naučili jsme řemeslo mistry ve svém oboru – lidi, pracující pro hollywoodské hvězdy, manažery v zahraničních podnicích, číšníky luxusních restaurací či michelinské kuchaře – členy elitní celosvětové gastronomické společnosti.

Jak to u nás vypadá?


Spolupracujeme s českými asociacemi napříč gastronomickým oborem např. Česká barmanská asociace, Asociace kuchařů a cukrářů a s gastronomickými zařízeními.