KÓD OBORU
65-51-H/01
ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Číšník
DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s výučním listem
ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška
TYP STUDIA
Denní
DÉLKA STUDIA
Tříleté studium
PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se nekonají. O přijetí rozhoduje prospěch. Více informací naleznete zde.
POČET OTEVÍRANÝCH TŘÍD
1 třída (30 studentů)
ŠKOLNÉ
Ne
LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano
Jsi komunikativní a vtipný. Zkrátka jsi od přírody extrovert, kterému nevadí být v centru pozornosti. Máš dobrou koordinaci a balancovat zvládneš s úsměvem na rtech. Lákají tě jazyky, možná práce v zahraničí. Kýveš právě hlavou? Tak už dál nemusíš hledat – pojď se k nám stát číšníkem!
Naučíš se, jak vykouzlit nevšední gastronomický zážitek na stole hosta a nadšení na jeho tváři. Zvládneš práci s nástroji, nápoji a jídlem tak, abys dokázal/a připravit nevšední zážitek. Být číšníkem už dávno neznamená pouze roznášet jídlo ke stolům! Během studia můžeš absolvovat kurzy barmanství, sommelierství nebo třeba baristický kurz a specializovat se tak na to, co tě baví.
Ale tím to nekončí! Každý na naší škole má možnost vycestovat do zahraničí, kde získá zkušenosti a cenné kontakty. Klidně můžeš pokračovat ve stopách našich starších absolventů, kteří díky těmto výjezdům po dostudování získali práci v zahraničí.
Obor Číšník ve zkratce
Co budu umět?
- Dbát na vzhled a estetiku sebe samého, pracovního prostředí i pracovních činností.
- Sestavovat menu, jídelní a nápojové lístky podle gastronomických pravidel a pravidel racionální výživy.
- Sestavovat typickou nabídku pokrmů a nápojů pro všechny typy slavnostních hostin.
- Rozlišovat a tvořit alkoholické i nealkoholické druhy míchaných nápojů.
- Znát jednotlivé druhy vín a lihovin a vhodné kombinace s jídly.
- Čepovat a podávat pivo dle pravidel obsluhy.
- Připravit pracoviště, studené i teplé nápoje.
- Obsluhovat v hotelových zařízeních a pokojích.
- Etiketu a správné vystupování a jednání s hosty.
Vyučovací předměty | 1. ročník | 2. ročník | 3. ročník |
---|---|---|---|
Český jazyk a literatura | |||
1. cizí jazyk | |||
2. cizí jazyk | |||
Občanský základ | |||
Základy přírodních věd | |||
Matematika | |||
Tělesná výchova | |||
Informatika | |||
Ekonomika | |||
Základy podnikání | |||
Potraviny a výživa | |||
Technologie | |||
Stolničení | |||
Komunikace ve službách | |||
Odborný výcvik |
Kde se uplatním?
Budeš toho umět skutečně dost. Po dokončení studia zvládneš obsluhovat hosty tak, aby odcházeli od stolu s pocitem jedinečného gastronomického zážitku, a to při jakékoliv příležitosti. Zvládneš připravovat studené i teplé nápoje stejně jako míchané nápoje alkoholické i nealkoholické.
Díky kvalitní jazykové přípravě na naší škole se uplatníš ve všech druzích restauračních a hotelových zařízeních v různých zemích světa. Zvládneš obsluhovat slavnostní hostiny ale i klasická obědová menu v restauracích. V případě absolvování kurzů, které ti naše škola nabízí, můžeš získat skvělé znalosti o víně, pivu, kávě i čaji, nebo ovládat carving či být zběhlým barmanem. Díky zahraničním stážím můžeš získat velmi cenné zahraniční zkušenosti a kontakty.
Proč si vybrat SŠSS?
1. Kvalitní zázemí a profesionální příprava
Naši studenti jsou připravováni na vysoké úrovni. Po absolvování se z nich stávají skuteční profesionálové v oboru. Škola má kvalitní vybavení a zkušené pedagogy se znalostmi z praxe.
2. Zahraniční stáže a výjezdy
Spolupracujeme se zahraničními školami, hotely a restauracemi. Naši studenti a pedagogové vyjíždí každoročně do celé Evropy, načerpat zkušenosti a zjistit, jak to chodí v jiných státech. Nabízíme i prázdninové zahraniční pracovní stáže.
3. Vychovali jsme mistry
Naučili jsme řemeslo mistry ve svém oboru – lidi, pracující pro hollywoodské hvězdy, manažery v zahraničních podnicích, číšníky luxusních restaurací či michelinské kuchaře – členy elitní celosvětové gastronomické společnosti.
Jak to u nás vypadá?
Spolupracujeme s českými asociacemi napříč gastronomií – Českou barmanskou asociací, Asociací kuchařů a cukrářů, Asociací číšníku ČR, Asociací hotelů a restaurací ČR a s gastronomickými zařízeními.