KÓD OBORU
65-41-L/01
65-51-H/01

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Hotelový a restaurační provoz

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s maturitní zkouškou i výučním listem

ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška + Maturitní zkouška

TYP STUDIA
Denní

DÉLKA STUDIA
Čtyřleté studium

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se konají z Českého jazyka a Matematiky. Více informací zjistíte na stránkách Cermatu.

POČET OTEVÍRANÝCH TŘÍD
1 třída (30 studentů)

ŠKOLNÉ
Ne

LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano

Baví tě komunikovat s lidmi? Kombinuje se v tobě kreativita kuchaře, smysl pro detail a pečlivost manažera? Chceš pracovat v hotelu nebo jej dokonce řídit? Vzdělávej se na specializované škole, za kterou mluví výsledky i umístění na soutěžích. Již dva naši absolventi Radek Kašpárek a Daniel Georgiev získali michelinskou hvězdu.

Gastronomie a platy v těchto oborech jsou na vzestupu. Nezaspi nástup moderních trendů a staň se jejich součástí. U nás můžeš získat nejen maturitu, ale k ní i výuční list, což ti značně zvedne šance na trhu práce.

Naučíš se vařit na světové úrovni. Zdokonalíš znalosti cizích jazyků tak, aby pro tebe práce v zahraničí byla hračka. Naučíš se, jak řídit restauraci nebo hotel, takže se pak lehce uplatníš v managementu. Získáš také znalosti toho, jak podnikat – takže si můžeš založit vlastní restauraci a jít za svým snem.

Obor Hotelový a restaurační provoz ve zkratce

  • Po třech letech získáš výuční list, čtvrtý rok pak pokračuješ k maturitní zkoušce.
  • Zdokonalíš své jazykové schopnosti.
  • Během vzdělávání máš možnost vyjet na zahraniční stáže.
  • Nebudeš sedět jen v lavicích, součástí je i odborný výcvik, který je v dnešní době více než nutný.

Co budu umět?

  • Orientovat se v zahraničních kuchyních, moderní a zážitkové gastronomii.
  • Princip fungování trhu EU a způsoby podnikání v EU.
  • Organizačně zajišťovat přípravu, průběh a ukončení gastronomických akcí.
  • Vést provozní a podnikovou administrativu.
  • Orientovat se v obchodně-podnikatelských aktivitách hotelů a dalších podniků a institucí cestovního ruchu.
  • Zabezpečovat zásobování a správné uchovávání a skladování surovin.
  • Organizovat a koordinovat činnosti pracovníků ve výrobě a odbytu.
  • Sestavovat operativní a dlouhodobé programy rozvoje podniku.
  • Orientovat se v moderních formách nabídky a prodeje výrobků a služeb.
  • Kalkulovat ceny služeb a výrobků.
  • Ovládat systémy a způsoby obsluhy hostů.
Vyučovací předměty
1. ročník
2. ročník
3. ročník
4. ročník
Český jazyk a literatura
Anglický jazyk
Seminář AJ
Německý jazyk
Společenskovědní základ
Dějepis
Základy přírodních věd
Matematika
Tělesná výchova
Informatika
Ekonomika a účetnictví
Ekonomika
Účetnictví
Potraviny a výživa
Technologie
Stolničení
Hotelový provoz
Komunikace ve službách
Odborný výcvik
Odborná praxe

Kde se uplatním?

Během vzdělávání získáš potřebné znalosti i praktické zkušenosti k tomu, abys mohl být součástí středního managementu hotelů a restaurací. Díky kvalitní výuce anglického a německého jazyka může vyrazit i do světa.  Získáš znalosti o vedení gastronomického podniku a zaměstnanců. Budeš se orientovat se v trendech zahraničních kuchyní i zážitkové gastronomie.

Uplatníš v restauračních zařízeních všech druhů v anglicky nebo německy mluvících zemích, stejně jako hotelech a hotelových komplexech. Díky získaným znalostem se dostaneš na pozice středního managementu. Budeš také disponovat znalostmi pro otevření vlastního podniku.

Proč si vybrat SŠSS?

  • 1. Kvalitní zázemí a profesionální příprava

    Naši studenti jsou připravováni na vysoké úrovni. Po absolvování se z nich stávají skuteční profesionálové v oboru. Škola má kvalitní vybavení a zkušené pedagogy se znalostmi z praxe.

  • 2. Zahraniční stáže a výjezdy

    Spolupracujeme se zahraničními školami, hotely a restauracemi. Naši studenti a pedagogové vyjíždí každoročně do celé Evropy, načerpat zkušenosti a zjistit, jak to chodí v jiných státech.  Nabízíme i prázdninové zahraniční pracovní stáže.

  • 3. Vychovali jsme mistry

    Naučili jsme řemeslo mistry ve svém oboru – lidi, pracující pro hollywoodské hvězdy, manažery v zahraničních podnicích, číšníky luxusních restaurací či michelinské kuchaře – členy elitní celosvětové gastronomické společnosti.

Jak to u nás vypadá?


Spolupracujeme s českými asociacemi napříč gastronomií – Českou barmanskou asociací, Asociací kuchařů a cukrářů, Asociací číšníku ČR, Asociací hotelů a restaurací ČR a s gastronomickými zařízeními.