KÓD OBORU
65-51-H/01

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Kuchař-číšník

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s výučním listem

ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška

TYP STUDIA
Denní

DÉLKA STUDIA
Tříleté studium

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se nekonají. O přijetí rozhoduje prospěch. Více informací zjistíte v zde.

POČET TŘÍD OTEVÍRANÝCH V 2017/2018
2 třídy (60 studentů)

ŠKOLNÉ
Ne

LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano

Na dobrém jídle a pití si rád pochutná úplně každý. Tak proč se nespecializovat v oblasti, která bude mít vždy své místo mezi prestižními obory? Využij vlnu zájmu o gastronomii, která prolétá Českou republikou a už nikdy nezmizí. Studuj v unikátní kombinaci oborů, jež ti umožní vybrat si to nejlepší z obou světů.

Gastronomie je prosperující obor a ty se v něm můžeš realizovat právě nyní. Není to jen o roznášení piva. Naučíš se mnohem více například zvládat slavnostní hostiny z pozice číšníka, tak i přípravu delikatesních pochoutek pro tyto příležitosti. Okouzlíš své přátele i hosty přípravou lahodných a dobře vypadajících alkoholických i nealkoholických míchaných nápojů, kterým jen tak někdo neodolá.

Můžeš získat cenné znalosti z prostředí zahraničních zařízení prostřednictvím stáží, které naše škola každý rok realizuje. A díky nim můžeš dostat lepší místo po dokončení školy. Pokud si budeš chtít rozšířit po ukončení oboru znalosti a dotáhnout to v gastronomii až na vrchol, můžeš svůj sen uskutečnit na nástavbovém oboru na naší škole.

Obor Kuchař – Číšník ve zkratce

  • Získáš znalosti obsluhy a jednání s hosty, stejně jako znalosti přípravy pokrmů pro každou příležitost.
  • Studium zakončíš závěrečnou zkouškou s výučním listem.
  • Jeden týden budeš docházet na teoretickou výuku, druhý týden na praktickou (tzv. lichý a sudý týden).
  • Během prvního roku studia můžeš přestoupit na samostatný obor Kuchař nebo Číšník podle toho, co ti bude více vyhovovat.
  • Můžeš se zúčastnit se prestižních gastronomických soutěží a výjezdů na zahraniční stáže.

Co budu umět?

  • Rozlišovat a tvořit alkoholické i nealkoholické druhy míchaných nápojů.
  • Připravovat pokrmy studené i teplé kuchyně, minutky, pokrmy typické pro zahraniční i českou kuchyni.
  • Sestavovat jídelní lístky.
  • Využívat všechny druhy sklenic, talířů, příborů a dalšího příslušenství pro správné příležitosti.
  • Rozeznat jednotlivé druhy vín a lihovin a doporučit je k pokrmům.
  • Zapojit svou kreativitu a chuťové schopnosti.
  • Správně a kvalifikovaně uskladňovat a zpracovávat potraviny.
  • Dbát na vzhled a estetiku sebe samotného, pracovního prostředí i pracovních činností.
  • Správně vystupovat před hosty a jednat s nimi.
Vyučovací předměty
1. ročník
2. ročník
3. ročník
Český jazyk a literatura
1. cizí jazyk
2. cizí  jazyk
Občanský základ
Základy přírodních věd
Matematika
Tělesná výchova
Informatika
Ekonomika
Základy podnikání
Potraviny a výživa
Technologie
Stolničení
Komunikace ve službách
Odborný výcvik

Kde se uplatním?

Během studia se naučíš obsluhovat hosty tak, aby se pro ně návštěva jakéhokoliv gastronomického podniku stala zážitkem, za kterým se rádi vrátí. Naučíš se také připravovat soutěžní pokrmy a obsluhovat při slavnostních příležitostech.

Najdeš uplatnění ve všech gastronomických provozech – od školních jídelen, přes restaurační zařízení až po hotelové komplexy. Díky celostnímu pohledu na provoz v kuchyni i na obsluhu hostů budeš ceněným zaměstnancem. Můžeš dále pokračovat v nástavbovém studiu na naší škole a získat maturitu – díky tomu se z tebe může stát skvělý provozní nebo šéfkuchař.

Proč si vybrat SŠSS?

  • 1. Kvalitní zázemí a profesionální příprava

    Naši studenti jsou připravováni na vysoké úrovni. Po absolvování se z nich stávají skuteční profesionálové v oboru. Škola má kvalitní vybavení a zkušené pedagogy se znalostmi z praxe.

  • 2. Zahraniční stáže a výjezdy

    Spolupracujeme se zahraničními školami, hotely a restauracemi. Naši studenti a pedagogové vyjíždí každoročně do celé Evropy, načerpat zkušenosti a zjistit, jak to chodí v jiných státech.  Nabízíme i prázdninové zahraniční pracovní stáže.

  • 3. Vychovali jsme mistry

    Naučili jsme řemeslo mistry ve svém oboru – lidi, pracující pro hollywoodské hvězdy, manažery v zahraničních podnicích, číšníky luxusních restaurací či michelinské kuchaře – členy elitní celosvětové kuchařské společnosti.

Jak to u nás vypadá?


Spolupracujeme s českými asociacemi napříč gastronomickým oborem např. Česká barmanská asociace, Asociace kuchařů a cukrářů a s gastronomickými zařízeními.