KÓD OBORU
65-51-H/01

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Kuchař – Číšník

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s výučním listem

ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška

TYP STUDIA
Denní

DÉLKA STUDIA
Tříleté studium

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se nekonají. O přijetí rozhoduje prospěch. Více informací zjistíte v zde.

POČET TŘÍD OTEVÍRANÝCH V 2017/2018
2 třídy (60 studentů)

ŠKOLNÉ
Ne

TERMÍNY PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ
22. 4. 2017

Na dobrém jídle a pití si rád pochutná úplně každý. Tak proč se nespecializovat v oblasti, která bude mít vždy své místo mezi prestižními obory? Využij vlnu zájmu o gastronomii, která prolétá Českou republikou a už nikdy nezmizí. Studuj v unikátní kombinaci oborů, která ti umožní vybrat si to nejlepší z obou světů.

Gastronomie je prosperující obor a ty se v něm můžeš realizovat právě nyní. Není to jen o roznášení piva. Naučíš se mnohem více, jako například zvládání slavnostních hostin z pozice číšníka tak i přípravu delikatesních pochoutek pro tyto příležitosti. Okouzlíš své přátele i hosty přípravou lahodných a dobře vypadajících alkoholických i nealkoholických nápojů, kterým jen tak někdo neodolá.

Můžeš také získat cenné znalosti z prostředí zahraničních zařízení prostřednictvím stáží, které naše škola každý rok realizuje a díky nim můžeš dostat lepší místo po dokončení školy. Pokud si budeš chtít rozšířit po ukončení oboru znalosti a dotáhnout to v gastronomii až na vrchol, můžeš to uskutečnit na nástavbovém oboru na naší škole.

Obor Kuchař – Číšník ve zkratce

  • Získáš znalosti obsluhy a jednání s hosty, stejně jako znalosti přípravy pokrmů pro každou příležitost.
  • Je zakončen závěrečnou zkouškou s výučním listem.
  • Výuka se dělí na jeden týden teoretické výuky a jeden týden výuky praktické (lichý a sudý týden).
  • Během prvního roku studia můžeš přestoupit na samostatný obor Kuchař nebo Číšník podle toho, co ti bude více vyhovovat.
  • Možnost účastnit se prestižních gastronomických soutěží a výjezdů na zahraniční stáže.

Co budu umět?

  • Rozlišovat a tvořit alkoholické i nealkoholické druhy míchaných nápojů
  • Připravovat minutky
  • Dbát na vzhled a estetiku sebe samotného, pracovního prostředí i pracovních činností
  • Sestavovat jídelní lístky
  • Etiketě a správnému vystupování a jednání s hosty
  • Připravovat pokrmy studené i teplé kuchyně
  • Využívat všechny podstatné druhy sklenic, talířů, příborů a dalšího příslušenství a nádobí pro správné příležitosti
  • Do vytváření pokrmů zapojit svou kreativitu a chuťové schopnosti
  • Znát jednotlivé druhy vín a lihovin a vhodné doporučení těchto tekutin k pokrmům
  • Správnou a kvalifikovanou práci s potravinami, jejich uskladněním a zpracováním
  • Připravovat pokrmy typické pro zahraniční i českou kuchyni

Jak to u nás vypadá?



Proč si vybrat SŠSS?

  • 1. Kvalitní zázemí a profesionální příprava

    Naši studenti jsou připravování na vysoké úrovni. Po absolvování se z nich stávají skuteční profesionálové v oboru. Disponujeme kvalitním vybavením školy a zkušenými pedagogy se znalostmi z praxe.

  • 2. Zahraniční spolupráce a výjezdy

    Naše škola každoročně spolupracuje se školami ze zahraničí, kam vysílá studenty i pedagogy. Každý má příležitost vyjet a získat nové a užitečné zkušenosti, které přetaví v lepší startovní podmínky pro kariéru.

  • 3. Vychovali jsme mistry

    Naučili jsme řemeslo mistry ve svém oboru – lidi pracující pro hollywoodské hvězdy, manažery v zahraničních podnicích či Michelinské kuchaře – členy elitní celosvětové kuchařské společnosti.


Co říkají naši studenti?

Zde je místo pro fotografii absolventa


„Zde je místo pro testimoniál absolventa daného oboru“

– Slečna AB, absolventka oboru Kuchař – Číšník

Spolupráce

Spolupracujeme s českými asociacemi napříč gastronomickým oborem např. Česká barmanská asociace, Asociace kuchařů a cukrářů a s gastronomickými zařízeními.

Kde se uplatním?

Během studia se naučíš obsluhování i vaření pro různorodé typy restauračních a hotelových zařízení. Zvládneš obsluhovat hosty tak, aby se pro ně návštěva jakéhokoliv gastronomického podniku stala zážitkem, za kterým se rádi vrátí. Naučíš se také vytvářet soutěžní pokrmy a obsluhovat při slavnostních příležitostech.

Najdeš uplatnění ve všech gastronomických provozech – od školních jídelen, přes hospody a restaurační zařízení až po hotelové komplexy. Díky celostnímu pohledu na provoz v kuchyni i obsluhu hostů budeš ceněným zaměstnancem. Po dostudování můžeš dále pokračovat na nástavbové studium na naší škole, kde získáš maturitu – díky tomu se z tebe může stát skvělý provozní nebo šéfkuchař.

Dokumenty ke stažení pro obor Kuchař-Číšník