KÓD OBORU
65-51-H/01

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Kuchař

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s výučním listem

ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška

TYP STUDIA
Denní

DÉLKA STUDIA
Tříleté studium

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkoušky se nekonají. O přijetí rozhoduje prospěch. Více informací naleznete zde.

TERMÍN PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ
22. 4. 2017

POČET TŘÍD OTEVÍRANÝCH V 2017/2018
2 třídy (60 studentů)

ŠKOLNÉ
Ne

LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano

Máš rád jídlo a nebojíš se experimentovat. Vždy tě to táhlo přirozeně do kuchyně a objevování světových chutí ti přijde jako samozřejmost. Pozvedni svou vášeň na novou úroveň. Ovládni tajemství nože, servírování a chuti na specializované gastronomické škole, která vychovala nejednoho mistra!

Během vzdělávání se naučíš praktické dovednosti, které ti umožní uplatnit se ve všech možných typech restauračních a gastronomických zařízení. Naši studenti dokážou pracovat všude – od školní kuchyně až po lodní jídelnu či profesionální mezinárodní restauraci.

A že to naši absolventi skutečně zvládli! Máme mnoho úspěšných absolventů – například Marek Hadrbolec dnes vaří hvězdám v Hollywoodu. Navíc se naučíš i veškerou potřebnou teorii, bez které nemůžeš v dnešním světě moderní gastronomie fungovat.

Obor Kuchař ve zkratce

  • Naučíš se připravovat velké množství pokrmů pro širokou škálu gastronomických zařízení a zapojíš u toho svou kreativitu.
  • Tříletý učební obor zakončen závěrečnou zkouškou s výučním listem.
  • Výuka teorie a týden praktické výuky se pravidelně střídají. Praxe je základ pro budoucí úspěchy.
  • Možnost účasti na prestižních gastronomických soutěží a výjezd na zahraniční stáže.
  • Možnost pokračovat na dvouletém nástavbovém oboru a získat maturitu.

Co budu umět?

  • Připravovat pokrmy studené i teplé kuchyně
  • Prezentovat své výtvory
  • Zapojit svou kreativitu a chuťové schopnosti
  • Komunikovat na profesionální úrovni
  • Porozumět základům správného stolničení
  • Správnou a kvalifikovanou práci s potravinami, jejich uskladněním a zpracováním
  • Sestavovat jídelní lístky
  • Vykonávat obchodně-provozní akvitity
  • Připravovat pokrmy typické pro zahraniční i českou kuchyni

Jak to u nás vypadá?



Proč si vybrat SŠSS?

  • 1. Kvalitní zázemí a profesionální příprava

    Naši studenti jsou připravování na vysoké úrovni. Po absolvování se z nich stávají skuteční profesionálové v oboru. Disponujeme kvalitním vybavením školy a zkušenými pedagogy se znalostmi z praxe.

  • 2. Zahraniční spolupráce a výjezdy

    Naše škola každoročně spolupracuje se školami ze zahraničí, kam vysílá studenty i pedagogy. Každý má příležitost vyjet a získat nové a užitečné zkušenosti, které přetaví v lepší startovní podmínky pro kariéru.

  • 3. Vychovali jsme mistry

    Naučili jsme řemeslo mistry ve svém oboru – lidi pracující pro hollywoodské hvězdy, manažery v zahraničních podnicích či Michelinské kuchaře – členy elitní celosvětové kuchařské společnosti.


Co říkají naši studenti?


Spolupráce

Spolupracujeme s elitními českými asociacemi napříč gastronomickým prostředím, např. Česká barmanská asociace nebo Asociace kuchařů a cukrářů.

Kde se uplatním?

Během vzdělávání se toho naučíš opravdu hodně, především vytvářet pokrmy pro běžný restaurační provoz stejně tak jako pokrmy soutěžní. Vytříbíš své chutě a posuneš své kreativní schopnosti při přípravě pokrmu ať už kuchyně studené či teplé. Naučíš se využívat moderní technologie pro přípravu pokrmů a všemu s tím souvisejícímu. Zdokonalíš také svou komunikaci, kterou může následně využít například v otevřených kuchyních.

Po závěrečných zkouškách také můžeš pokračovat na nástavbový maturitní obor nebo ihned nastoupit do praxe. Uplatníš se ve všech typech restauračních a gastronomických zařízení, od školních jídelen, přes klasické restaurace, až po luxusní kuchyně, vyhlášené hotely, či výletní lodě.