Tandemová výuka HRP

SŠSSAkce školy

Rumové opojení

V pátek 19. 1. 2024 se pro žáky 4. ročníku Hotelový a restaurační provoz uskutečnila další tandemová výuka v prostorách Gastrocentra, a to na téma rumy. Odborník z praxe Lukáš Vaca jim s nadšením předal informace nejen o historii a výrobě rumu, ale i různé zajímavosti. Žáci se aktivně zapojili do senzorického hodnocení rumů – od vůně, přes barvu až po viskozitu. Děkujeme panu Vacovi za sdílení svých znalostí a za otevření dveří do fascinujícího světa rumů.

Francouzská kuchyně v Gastrocentru

Pro žáky 1. ročníku oboru Hotelový a restaurační provoz byla 29. 11. a 5. 12. 2023 zorganizována tzv. tandemová výuka s odborníky z praxe. Koncem listopadu do Gastrocentra SŠSS zavítal šéfkuchař François Bouillet, který žáky seznámil s procesem výroby různých druhů francouzských delikates, např. francouzských palačinek či žabích stehýnek ve vinné omáčce.

S vůní japonského čaje

Odborníci z Česko-japonského kulturního centra, Taťána Daňková a Jan Kudla, připravili pro žáky 4. ročníku oboru Hotelový a restaurační provoz tandemovou výuku o japonském zeleném čaji. Studenti se 5. 1. 2024 dozvěděli základní informace o historii čaje, o jeho správné přípravě a servisu, představili si také speciální sortu japonských zelených čajů. V gastrocentru školy si vyzkoušeli servis čajového obřadu a přípravu čaje Matcha. Na závěr nechybělo kvízové pexeso a shrnutí informací z prezentací. Vše bylo spojeno s ochutnávkou tradičního japonského cukroví. Cílem bylo získat informace a rozšířit si rozhled o kvalitním čaji, propojit čajové znalosti s konkrétní chutí.

Pivní gastronomie

Pro žáky třídy HRP4 se 8. 12. 2023 uskutečnila další tandemová výuka, a to na téma Pivní gastronomie. Výuka byla zrealizována díky spolupráci se zkušeným obchodním sládkem Plzeňského prazdroje Romanem Šolcem. Jako odborník z praxe předal žákům bohaté znalosti o historii piva, zkušenosti z umění čepování piva a jeho správném servisu. Měli jedinečnou příležitost dozvědět se o stávajících, ale i nových zásadách v pivní kultuře, o umění zacházení s pěnou, teplotou a dalšími klíčovými prvky skvělého piva. Součástí výuky bylo samotné čepování nealkoholického piva Birell.

Buší do nás sushi 

Dnes to bylo něco úplně jiného ve škole! Zažili jsme úžasnou lekci sushi s Jakubem Laškem, absolventem naší školy šéfkuchařem a majitelem společnosti Tsurῑ 🥢
Naučili jsme se nejen, jak správně válet sushi, ale i tajemství každého kousku. Jakub nám ukázal, že sushi není jen jídlo, ale umění! Bylo to skvělé a plné chutí.

S vůní kávy

Tandemová výuka na téma Baristika, káva, kávové nápoje pro 1. ročník oboru Hotelový a restaurační provoz se uskutečnila 21. 11. 2023 v pražírně Velká Polom. Odborník z praxe pan Radim Deml byl studentům průvodcem celého procesu zpracování kávy – od jejího pěstování až po rozmanité způsoby pražení dle tradičních receptur. Nechyběla ani ochutnávka různých druhů káv a kávových nápojů.

Vaříme moderně

Pro studenty 4. ročníku oboru Hotelový a restaurační provoz se v předvánočním čase v pátek 22. 12. 2023 uskutečnila tandemová výuka – Moderní gastronomie. Ve školním gastrocentru odbornice z praxe na moderní přístroje Andrea Habrnálová představila žákům univerzální přístroj Termomix. Seká, mele, hněte, ale umí i mnohem víc. Uvaří chutné polévky, omáčky, hlavní jídla, orestuje maso i cibulku, vytvoří domácí jogurty, marmelády, připraví silný vývar i vynikající guláše.

V moderních restauracích jsou takovéto moderní stroje a zařízení nezbytnou součástí vybavení. Jejich pořizovací cena je vyšší, ale práce s nimi otevírá neskutečné možnosti pro moderní kreativní gastronomii.